Loading...
edu-logo

ул. „Зайчар“ 7, Пловдив

ЕКИП

НУ "ХРИСТО БОТЕВ" гр. ПЛОВДИВ

След Балканската война- 1912г. и Mеждусъюзническата война -1913г. в гр. Пловдив се преселили много българи, прогонени от Тракия и Македония. Това наложило през 1914г. да започне строежа на пет еднакви по архитектурен план училища, разположени в различни краища на града. Едно от тях е нашето училище, което е построено на място на зеленчукова градина.

      Постройката е била на един етаж с пет класни стаи, учителска стая, стая за пособия, стая за училищния прислужник и изба.

                През 1918г. училище „Христо Ботев“ започва своята просветителска дейност. Учебните занятия се водели целодневно- два часа сутрин и два часа следобед. Първите учители са: Никола Дечков- главен учител, Анастасия Дечкова, Недялка Малеева, Петя Дойчинова, Борис Даов и Стефана Колева.

                През 1958г. е направена надстройка  и от пет класните стаи стават единадесет. От начално училището става основно  с двадесет паралелки от първи до осми клас. Директор е Димитър Бобчев.

 През 1965 г. започва строежа на нова пристройка към училището, където сега е централният вход.

С решение на Народното събрание през 1968г. училището е наградено с орден „Кирил и Методий“- Втора степен, послучай 50 години от основаването му.

От 1972г. директор  е Тонка Найденова, а от 1975г- Стоянка Тонова. Тогава  то става отново начално училище. Прекарано е парно отопление /1980г./

От 1988г. директор е Васка Атанасова . От същата година училището е базово към ПУ “Паисий Хилендарски“, с който продължаваме да даваме старт в учителската професия на хиляди млади учители.

От 1998г. директор е Иван Пенев.

През 2011г. е изграден нов самостоятелен физкултурен салон в двора на училището.

През 2013г. е санирана сградата, подменен е покривът и поставена   нова дограма по спечелен проект към фонд „ Козлодуй“.

През 2016г. се изгради класна стая на открито от EVN по спечелен проект за енергийна ефективност от четвъртокласници с класен ръководител Мария Нещерева.

През 2018г. се  година се откри модерна спортна площадка за децата на НУ “ Христо Ботев“.

Днес, над 100 години след откриването си, НУ“Христо Ботев“  е едно от най- добрите и предпочитани училища в гр. Пловдив, радва се на пълния с детски глъч училищен двор. Горди сме, че сме част от неговата история!