Loading...
edu-logo

ул. „Зайчар“ 7, Пловдив

Проектът „От живата музика – към знанията за нея“

от | апр. 28, 2023 | Новини

ЧАСТ ОТ КУЛТУРНИЯ КАЛЕНДАР НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ ЗА 2023 г.

/ЗА УЧЕНИЦИ, СТУДЕНТИ И ОБЩЕСТВЕНОСТ/

Начално училище „Христо Ботев“ – Пловдив с  финансовата подкрепа на Община Пловдив  и в съпартньорство с АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив организирана концерти – класическа музика на инструментално Трио Crisostomo“ на 04.05.2023 г. от 13.00 часа на открита сцена в двора на училището и от 17.30 часа в концертна зала на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.

Концертите са част от дейностите, свързани с Културния календар на Община Пловдив, 2023 г. и разчупват традиционната рамка – адресатът на инициативата е с акцент към ученици и студенти.

Проектът „От живата музика – към знанията за нея“,  по който ще се осъществят концертите е дело на Милен Стайков – директор на НУ „Хр. Ботев“ – Пловдив и Таня Дачева – зам. – директор УД на НУ „Хр. Ботев“ – Пловдив  в  съпартньорството на проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак – ректор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.

Трио „Crisostomo“ – цигулка, виолончело /изпълнители от Хърватска/  и арфа /изпълнител от България/ – класическа музика. Изпълнителите са:

Крешимир Мармилич – цигулар. Роден е в гр. Загреб, Хърватия. Там завършва Музикална Академия при проф. Тамара Смирнова. Усъвършенства се при проф. Хенрих Ковалски. Изявява се като солист в Словения, Австрия, Швейцария, Германия и Испания. Води емисии по хърватстака телевизия за хърватски композитори. Основател и ръководител на квартет „Каденца“ и други камерни формации за изпълнение на класическа музика.

Матия Щайцер – виолончелист. Роден е в гр. Загреб, Хърватия. Учи при проф. Цифари. Завършва Консерватория в Брюксел при проф. Баерт, проф. ван Дорн и проф. Жандрон. Работи в симфоничния оркестър на Белгийското радио и телевизия, Опера „Моне“, Операта в Гент, Белгия, Националната опера в гр. Загреб, Хърватия. Свирил е в различни камерни формации. Има и изяви като солист в Италия, Австрия, Швейцария, Белгия, Германия и др.

Габриела Гарсия – арфистка. Родена в гр. Варна. Учила е музика в Белгия и в „Екол Нормал“ в Париж, Франция. Работила е в Операта в гр. Русе. Изявявала се е като солист и в камерни състави в Белгия, Нидерландия, Люксембург, Франция и Италия. Работи в Държавна опера – Пловдив. От 2019 г. преподава арфа в „Арфа – център“ в Брюксел. През 2021 г. получава „Кристална лира“ в категория камерна музика“.

Поставя се началото на STEM среда и усвояване на знания чрез визуализация и директен контакт. Акцентира се на международния характер  на музиката и изкуството, като средство за общуване и емоционално съпреживяване. Достига се до чувствителност, провокирана от интереси и интеракция, както и формиране на междупредметни връзки и създаване на интердисциплинарна култура.

Проектът чрез концертите създава  развитие на  STEM урочна дейност  чрез директен контакт с музикалното изкуство.